ALGOPOL: Research into Value-Sensitive and Transparent Algorithmization in the Police

Nieuws

Isabelle Fest publiceert ALGOPOL werk in “Patterns”

In haar eerste ALGOPOL-output onderzocht Isabelle Fest hoe juridische en ethische kaders van invloed zijn op dataprofessionals in de publieke sector in Nederland. Voor het artikel dat onlangs is gepubliceerd in het peer reviewed, open-access tijdschrift “Patterns”, werd Isabelle bijgestaan door Maranke Wieringa en Ben Wagner. Maranke is extern promovendus aan de Universiteit Utrecht en werkt als consultant aan onderwerpen als datagedreven werken bij de overheid en algoritmisch gebruik door de overheid. Ben Wagner is assistant professor aan de TU Delft en hoogleraar media, technologie en samenleving bij Inholland.
In het artikel worden de cases van gemeenten in Nederland en de Nederlandse Politie onderzocht en vergeleken om het verschil tussen ethische en wettelijke normen en de dagelijkse praktijk te begrijpen. Het artikel stelt vast dat er sterke contrasten bestaan tussen richtlijnen en gangbare praktijken.
Als u geïnteresseerd bent, kunt u het artikel hier vinden.