ALGOPOL: Research into Value-Sensitive and Transparent Algorithmization in the Police

Nieuws

Isabelle Fest geïnterviewd voor Werkend NL magazine

‘Een algoritme is per definitie disciminerend’ 

Steeds vaker blijkt dat de overheid algoritmen inzet bij bestrijding van fraude, zonder dat vooraf goed is nagedacht over welke negatieve gevolgen dit kan hebben voor burgers. Hoe ervoor te zorgen dat dit soort opsporingsmethodes niet langer óntsporen, zoals bij de Toeslagenaffaire?

We kennen het allemaal op internet: google je op een nieuw fiets, dan word je in de periode daarna geconfronteerd met aanbiedingen van tweewielers op pagina’s die je bezoekt. Hetzelfde geldt voor Facebook, Instagram en Youtube. Bekijk je op dit laatste kanaal een of twee keer een filmpje over tiny houses, dan verschijnen er in je lijst vervolgens steeds weer nieuwe video’s over het onderwerp. Kortom: steeds als jij iets aanklikt, liket of een andere vorm van betrok- kenheid toont op dit soort platforms, heeft dat invloed op wat je daarna te zien krijgt. Irritant of juist behulpzaam? Dat zal voor iedereen verschillen, maar het betekent dat er een algoritme actief is. ‘Je kunt het zien als een recept, een stap-voor-stap-constructie, die een computer volgt om bijvoorbeeld voorspellingen te doen’, licht Isabelle Fest toe, promovendus bij de Universiteit Utrecht op het ethische gebruik van algoritmen bij de nationale politie.

Lees de rest van het artikel hier.